Select Page

Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Α.Π.Θ.

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών – Εαρινό εξάμηνο 2023-24

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών για το εαρινό εξάμηνο 2023-24

Προκήρυξη υποτροφίας από το Ίδρυμα Μπότση

Το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση στο πλαίσιο του σκοπού του προκηρύσσει υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών στη Δημοσιογραφία.

Ανακοίνωση για το μάθημα “Μεθοδολογία Έρευνας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού” 16/10/2023

Ανακοίνωση για το μάθημα “Μεθοδολογία Έρευνας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού”

Ανακοίνωση για το μάθημα “Μεθοδολογία Έρευνας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού” 9/10/2023

Ανακοίνωση για το μάθημα “Μεθοδολογία Έρευνας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού”

Πνευματικά δικαιώματα σε πολιτιστικούς οργανισμούς

Διδάσκουσα: Έλσα Δεληγιάννη

 

Περιγραφή:

Η προστασία των πνευματικών έργων με το σύστημα απόλυτων δικαιωμάτων που παρέχουν στο δημιουργό την εξουσία να επιτρέπει ή να απαγορεύει κάθε πράξη εκμετάλλευσης του έργου του, αποτέλεσε, καθ’όλη τη διάρκεια της μοντέρνας εποχής, κίνητρο για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και για την παραγωγή πνευματικών έργων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του πλουραλισμού. Ο θεσμός εξασφάλιζε την αμοιβή και συνάμα την ελευθερία του λόγου, αλλά και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ παράλληλα, η δομή του μονοπωλίου, δεν δημιουργούσε ουσιαστικά εμπόδια στην πρόσβαση των τρίτων στα έργα, μια και, η χρήση και η πρόσληψη του έργου από τις αισθήσεις παρέμενε ως ένα βαθμό, ελεύθερη από τις ρυθμίσεις του νόμου.

Η ψηφιακή τεχνολογία και τα δίκτυα άλλαξε, ωστόσο δραματικά την παραπάνω κατάσταση, γιατί, στον ψηφιακό και δικτυακό κόσμο, κάθε πρόσληψη και κάθε χρήση των πνευματικών έργων, αλλά και του πολιτισμού, συνολικά, αρχίζει με τη δημιουργία αντιγράφου. Ενώ λοιπόν στον αναλογικό κόσμο, η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια πράξη που ξεφεύγει από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, γιατί δεν δημιουργεί αντίγραφο, στο Internet, η ίδια πράξη είναι δυνατό να εμπίπτει στην παραπάνω νομοθεσία, γιατί, στον ψηφιακό κόσμο, η παραπάνω πράξη συνεπάγεται πάντα τη δημιουργία ‘αντίγραφου’. Με τη χρήση, λοιπόν του διαδικτύου πολλές από τις ελευθερίες του πολίτη / χρήστη των πνευματικών έργων, άρχισαν να απειλούνται, ενώ παράλληλα, η ελεύθερη-ιδιωτική σφαίρα δράσης του άρχισε να περιορίζεται ριζικά. Κάθε χρήση «προστατευμένου περιεχομένου» απαιτεί, υποθετικά τουλάχιστον, άδεια, ενώ, η αποτυχία διασφάλισης της άδειας αυτής, δημιουργεί ένα σύννεφο αβεβαιότητας, σχετικά με τη νομιμότητα της χρήσης». Ύστερα από μια σύντομη εισαγωγή στις θεμελιώδεις αρχές της πνευματικής ιδιοκτησίας και στις βασικές της έννοιες, θα εξετάσουμε το πεδίο της ψηφιακής πνευματικής ιδιοκτησίας, με τις ιδιαιτερότητές του. Στο πλαίσιο αυτό:

– Θα παρατηρήσουμε τη συνεχή επέκταση του πεδίου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και θα εξετάσουμε, τους λόγους της επέκτασης αυτής, καθώς και το αν και σε ποιο βαθμό η επέ-κταση αυτή του μονοπωλίου των δικαιούχων έρχεται σε σύγκρουση με τα θεμελιώδη δικαιώμα-τα των πολιτών για συμμετοχή στο πολιτισμικό γίγνεσθαι και στην επονομαζόμενη «Κοινωνία της Γνώσης».
– Θα διαπιστώσουμε, επίσης, πως, στις σύγχρονες συνθήκες, ειδικά στο πλαίσιο των δικτύων, που εμπνέονται από τις αρχές της δωρο-οικονομίας, του μοιράσματος και της επικοινωνίας, οι βασι-κές έννοιες της πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως η έννοια του «πνευματικού έργου», του «πνευμα-τικού δημιουργού», της «πρωτοτυπίας» κλπ., υφίστανται ριζικές μεταλλάξεις ικανές να ανατρέ-ψουν ολόκληρη την οικονομία, τη φιλοσοφία και τον λόγο ύπαρξης του παραδοσιακού συστή-ματος προστασίας.
– Θα αναστοχαστούμε πάνω στο παρόν και στο μέλλον της δημιουργικότητας και της προστασίας του δημιουργού –φυσικού προσώπου- στον κικεώνα των δικτύων και στο βασίλειο των γιγάντων του διαδικτύου.

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Επικοινωνία

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια και την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας στα πεδία της επικοινωνίας.

© 2018 Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε Α.Π.Θ.

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

ΑΠΘ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ

Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ - Media Informatics Lab

Share This