Select Page

Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Α.Π.Θ.

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσκαλεί σε υποβολή υποψηφιοτήτων για την εισαγωγή και φοίτηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επικοινωνία» για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25.

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών – Εαρινό εξάμηνο 2023-24

Δηλώσεις μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών για το εαρινό εξάμηνο 2023-24

Προκήρυξη υποτροφίας από το Ίδρυμα Μπότση

Το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση στο πλαίσιο του σκοπού του προκηρύσσει υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών στη Δημοσιογραφία.

Ανακοίνωση για το μάθημα “Μεθοδολογία Έρευνας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού” 16/10/2023

Ανακοίνωση για το μάθημα “Μεθοδολογία Έρευνας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού”

Ανακοίνωση για το μάθημα “Μεθοδολογία Έρευνας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού” 9/10/2023

Ανακοίνωση για το μάθημα “Μεθοδολογία Έρευνας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού”

Τηλεοπτική Κουλτούρα και Διαδίκτυο

Διδάσκων: Βασίλης Βαμβακάς

 

Περιγραφή:

Το μάθημα αυτό διερευνά τους τρόπους με τους οποίους τα πολιτισμικά προϊόντα της τηλεόρασης έχουν επηρεάσει το σύγχρονο κόσμο τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και στη σημερινή εποχή της σύγκλισης των μέσων. Στην προσπάθεια αυτή θα επιλεγούν κυρίως θεωρητικές και μεθοδολογικές κατευθύνσεις που δεν προτάσσουν το μαζικό-χειραγωγικό ρόλο της τηλεόρασης αλλά βλέπουν σε αυτή την ευκαιρία να μελετηθούν βασικά στοιχεία της κοινωνίας της εξατομίκευσης και της σύνθετης (μετα)μοντέρνας δημοφιλούς κουλτούρας. Το κοινωνιολογικό και ιστορικό πρίσμα έρευνας είναι αυτό που θα προταχθεί στα πλαίσια του μαθήματος, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα της τηλεοπτικής αφήγησης στα διάφορα είδη της (ενημερωτικά και ψυχαγωγικά) και η μεγάλη ποικιλία κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών προτύπων που έχει διαμορφώσει στο πέρασμα των χρόνων σε ένα πλαίσιο παγκοσμιοποιημένης διαφοροποίησης. Κύρια πεδία έρευνας του μαθήματος θα αποτελέσουν οι ελληνικές και ξένες (ιδίως αμερικανικές) μυθοπλαστικές σειρές καθώς και εκείνα τα προγράμματα που σκιαγραφούν το δυναμικό χώρο της ενημεροδιασκέδασης (reality shows, talk shows κ.α.). Σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξάρτητα με τη μεθοδολογική προσέγγιση (ανάλυση λόγου ή έρευνα πρόσληψης) στόχος είναι η ανίχνευση της ιδεολογικής σημασίας των τηλεοπτικών προϊόντων σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Επικοινωνία

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια και την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας στα πεδία της επικοινωνίας.

© 2018 Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε Α.Π.Θ.

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

ΑΠΘ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ

Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ - Media Informatics Lab

Share This